Unta vai totta

Feb 22, 16 Unta vai totta

Oliko se unta, vai tapahtuiko se oikeasti, siinäpä arvoitus. Joskus unet ovat niin todellisen tuntuisia, että herätessä on vaikea tietää, oliko se todellakin vain unta. Miten unessa voi olla tekemisissä ihmisen tai ihmisten kanssa, joita ei tunne, eikä ole koskaan tavannutkaan. Aamulla herätessä saattaa muistaa kaiken, ihmisten ulkonäköä myöten. Kertooko uni kenties jostakin uudesta tuttavuudesta tai tulevasta? Onko niin, että osa päivän kokemuksista tulee uniin. Alitajunnassa pyörii kaikenlaisia asioita, joita itse ei välttämättä tiedosta, sellaiset asiat saattavat tulla uniin. Miksi kaikkia unia ei kuitenkaan muista herätessään, sekin on kummallista. Sanotaan, että juuri ennen heräämistä nähty uni on se, jonka muistaa. Itse kirjoitan silloin tällöin ylös uniani, niitä on hauska lukea jälkikäteen.

preview_COLOURBOX9399331

Erilaiset tunnetilat unessa: pelko, ilo, onnellisuus ja surua unohtamatta, voivat tuntua todella aidoilta. Tässä on esimerkkinä erään naisen uni. ”Olen herännyt monta kertaa kesken unien, nähtyäni painajaista. Sillä hetkellä on tuntunut kuin sydän halkeaisi pelosta. Muistan unen, jossa joku tuntematon ajoi minua takaa, ja juoksin henkeni edestä, mutta juuri kun olin jäämässä kiinni, heräsin. Jäi vaivaamaan mitä sitten olisi tapahtunut, mutta tunsin helpotusta, että heräsin. Rintakehä oli todella kipeä korkean pulssin takia. Voi olla, että oikeasti juoksin, kuka tietää”.

 

Mitä unet tarkoittavat? Kirjallisuutta löytyy paljon, ja Internet on pullollaan tietoa, mitä mikin uni tarkoittaa. Jos näkee unen kuolemasta, moni pelästyy, kuolenko minä tai joku läheiseni. Mutta, se tarkoittaakin vastakohtaa, eli uuden alkua, joko uusi ihminen syntyy läheiselle tai vaikka itselle, mikäli se fyysisesti on mahdollista. Se voi myös tarkoittaa uuden elämän alkua toisella tapaa: suuret ongelmat väistyvät, voi aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä, eli kaikki murheet on voitettu.

 

Tällaisen tarinan kuulin yhdeltä tutultani: ” Uskokaa tai älkää, yksi uni, jonka näin, piti täysin paikkansa unikirjan mukaan. Veljelläni oli suuria murheita, joiden takia hän sortui alkoholiin, ja sairastui niin pahasti, että joutui sairaalaan. Teki kuolemaa ja moni piti ihmeenä, että hän selvisi. Hänen ollessa sairaalassa, näin unen, jossa olimme kalassa. Veneemme kaatui. Rannalta lähti meitä kohti todella iso käärme, ja kävi veljeni kimppuun. Käärme riuhtoi häntä edes takaisin, mutta veljeni selvisi hengissä”. Käärme unessa tarkoittaa parantumista. Hän todellakin parantui, ja aloitti uuden elämän.